De meeste Nederlanders hebben gelukkig een dak boven hun hoofd. Toch kan er van alles gebeuren waardoor jij plots jouw woning verliest. Lukt het je niet om iets anders te vinden en kun je ook niet bij vrienden, familie of kennissen terecht? Dan ben je dakloos. Dit is natuurlijk hartstikke vervelend. Jij weet in dat geval ongetwijfeld niet wat je moet doen. Gelukkig is er in ons land een daklozenopvang. Maar hoe is deze eigenlijk geregeld? In de onderstaande tekst gaan we hier dieper op in.
Leger des Heils
Ben jij dakloos? Dan kun jij je wenden tot het Leger des Heils. Deze instantie biedt mensen die dakloos zijn namelijk hulp. Zo kun jij hier als dakloze bijvoorbeeld slapen en douchen. Daarnaast kun je bij het Leger des Heils terecht voor eten. Dankzij deze instantie kun jij dus in ieder geval voorzien in de basisbehoeftes. Het Leger des Heils kan jou daarnaast helpen bij nagenoeg alle problemen. Zij heeft een groot netwerk en kunnen daardoor verschillende instanties benaderen om jou verder te helpen.
Andere opvangmogelijkheden
Het Leger des Heils is de bekendste daklozenopvang van ons land, maar als dakloze heb jij meer mogelijkheden. Jongeren tot 25 jaar die dakloos zijn kunnen bijvoorbeeld terecht bij JIP. Deze opvang is te vergelijken met het Leger des Heils. Indien jij in de avond of nacht op straat komt te staan, kun je contact zoeken met de politie in jouw omgeving. Zij kunnen je dan helpen om een overnachtingsplek te vinden.
De kosten voor daklozenopvang
Als dakloze kun jij in Nederland dus overnachten. Het is in dat geval wel noodzakelijk dat je over wat geld beschikt. Het is namelijk niet zo dat het overnachten in zo’n opvang gratis is. Nee, er wordt een kleine vergoeding voor gevraagd. Zo betaal je bij het Leger des Heils bijvoorbeeld 5 euro per nacht. Bij strenge vorst in de winter is het soms mogelijk om gratis te slapen bij het Leger des Heils.